Home Contact Us Terms & Conditions
Αγαπώ τον ήλιο - Προστατεύω το δέρμα μου print this page email this page

Μια ορισμένη ποσότητα ηλιακού φωτός σας είναι απαραίτητη για να διατηρείτε τη σωματική σας υγεία και ζωτικότητα. Όμως η ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολία μέσω του ηλιακού φωτός, που χρειάζεται για να εξασφαλίζει την καλή σωματική κατάσταση, είναι πάρα πολύ μικρή.  Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί  βλάβες στο δέρμα και πρέπει να αποφεύγεται. Όσο περισσότερο εκτίθεται το δέρμα σας στον ήλιο κατά την διάρκεια της ζωής σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος.

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια πολύ σημαντική "αλλοίωση", ειδικά για μικρά παιδιά. Ένα σημαντικό έγκαυμα στην πρώιμη παιδική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα του ατόμου να ανάπτυξει καρκίνο του δέρματος αργότερα κάποια στιγμή της ζωής του.

Πριν φύγουν για διακοπές, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να "δημιουργήσουν" χρώμα ηλιοκαμένου δέρματος, με τη χρήση τεχνητού φωτισμού (solarium). Κι όμως, αυτή η μέθοδος μπορεί να έχει ιδιαίτερα βλαβερό αποτέλεσμα στο δέρμα και πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο ή και καθόλου.

Θυμηθείτε: η προστατευτική αξία του "τεχνητού" μαυρίσματος δεν είναι ισάξια με αυτή του φυσικού μαυρίσματος!!!

"Κακοήθες μελάνωμα":  Η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.
 
Η υπερβολική έκθεση  στον ήλιο μπορεί να είναι ο αιτιολογικός παράγοντας οποιασδήποτε μορφής καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του κακοήθους μελανώματος, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Η συχνότητα του κακοήθους μελανώματος διπλασιάζεται ανά δεκαετία σε πολλές χώρες και το ποσοστό ανάπτυξης μπορεί να συσχετιστεί με τη μονάδα του μαυρίσματος που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '30.

Τα επικίνδυνα αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι ακόμα μεγαλύτερα για:

 • Τα νήπια και τα μικρά παιδιά.
 • Άτομα με πολλές ελιές.
 •  Άτομα με ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια.
 • Άτομα που χρησιμοποιούν solarium.
 • Άτομα με ευαίσθητο δέρμα π.χ. ξανθά άτομα, ανοικτόχρωμα άτομα με κόκκινα μαλλιά και γαλανά μάτια. 
 • Άτομα που για λόγους εργασίας ή χόμπι υποχρεώνονται να περνούν μεγάλα διαλείματα στο ύπαιθρο.
 • Άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακά προστατευτικά σκευάσματα για να επιμηκύνουν τον χρόνο παραμονής τους στον ήλιο.

Κάθε δέρμα, ανάλογα με τον τύπο τον οποίο ανήκει, έχει μια διαφορετική αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία όπως αυτήν του ήλιου. Όσο ευκολότερα και γρηγορότερα καίγεται το δέρμα σας με την έκθεση στον ήλιο, τόσο περισσότερο πρέπει να την αποφεύγετει.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Αν μια ή περισσότερες από τις ελιές σας, αλλάζουν μέγεθος ή χρώμα, ή αν παρατηρήσετε κάποια ασυνήθιστη αιμορραγία, να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας!
 
Παρόλα αυτά, μπορούμε ακόμα να απολαμβάνουμε τον ήλιο, μειώνοντας συγχρόνως την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, αν ακολουθήσουμε της παρακάτω οδηγίες:

Τα ηλιακά εγκαύματα πρέπει να αποφεύγονται σε όλες τις ηλικίες. Αυξανόμενα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και ειδικότερα εγκαύματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών, μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή τους.

Κατά συνέπεια, η προστασία του δέρματος, για παιδιά και εφήβους είναι ζωτικής σημασίας, ενώ τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται ποτέ στον ήλιο.  
Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι η βλάβη  στο δέρμα δε συνδέεται μόνο με μεμονωμένο έγκαυμα αλλά και με το συσσωρευτικό αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, που αυξάνει τα εγκαύματα και τις μετέπειτα βλάβες στο δέρμα, μπορεί να συμβεί ακόμα και στην Βόρεια Ευρώπη. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες, να προστατεύουν το δέρμα τους κυρίως κατά την διάρκεια των περιόδων μεγάλης ηλιοφάνειας, την άνοιξη και  στις αρχές  του καλοκαιριού.

Η συμβουλή  αυτή εσχυεί και για όσους περνούν πολλές ώρες στο ύπαιθρο, για αθλητικές δραστηριότητες ή για κάποιο άλλο χόμπι τους.

Τα άτομα που αναπτύσσουν καρκίνο του δέρματος δεν είναι πάντα  "λάτρεις του ήλιου". Εκείνοι που η εργασία ή κάποιο χόμπι τους –όπως η κηπουρική ή η ιστιοπλοΐα- τους υποχρεώνει να μένουν  πολύ  χρόνο στο ύπαιθρο, διατρέχουν  κίνδυνο  και πρέπει να προφυλάσσουν το δέρμα τους.

Στις τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις τουλάχιστο, ο καρκίνος  του δέρματος μπορεί να αποφευχθεί.

 • Αποφύγετε τον μεσημεριανό ήλιο ( το διάστημα από τις 12 εώς τις 4μ.μ)
 • Αναζητήστε τη σκιά των δέντρων ή άλλο σημείο προφύλαξης από τον ήλιο.
 • Χρησιμοποιήστε, σαν ασπίδα από τον ήλιο, ρούχα- κοντομάνικα ή μακροκάνικα μπλουζάκια- καπέλα και καλής ποιότητας γυαλιά του ήλιου.
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία ευρέως φάσματος, με υψηλό δείκτη  προστασίας, για να προφυλαχθείτε από τους δυο βασικούς τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας που φθάνουν στη γη. Τον τύπο UVA, που ενδέχεται να είναι η αιτία για συγκεκριμένες μορφές βλάβης του δέρματος. Τον τύπο UVB , που είναι κυρίως η αιτία που προκαλεί έγκαυμα. Η επάλειψη του δέρματος με αντηλιακά προστατευτικά προϊόντα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά και προσεκτικά και σε καμία περίπτωση η χρήση τους δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για να παρατείνεται η έκθεση στον ήλιο. Τα προϊόντα  που μαυρίζουν  χωρίς έκθεση στον ήλιο δεν περιέχουν συστατικά που μπορούν να σας προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.
©2011, Dionysiou Beauty Spa Ltd  |  Privacy Policy Design & Development by BDigital  |  Powered by WebStudio